Čerstvé zeleninové (a ovocné) šťávy
Odšťavňování přidává zdravé enzymy obsažené v syrové stravě. Odšťavňováním přicházíme o většinu vlákniny, na oplátku však získáváme možnost vstřebat stovky nutričních a fotochemických látek, fenolů, antioxidantů a enzymů v rychlém a přístupném „balení“, které se snadno konzumuje a doslova obrňuje vaše tělo silou, jež si v ničem nezadá s kteroukoliv jinou potravinou.
Domácí, čerstvě vymačkaná šťáva je zásobárnou vitamínů. Ano, obsahují sice určité množství přírodních cukrů, to lze však upravit rozumnou směsí zeleniny a výběrem pár kousků ovoce pro výraznější chuť a další živiny. Tip: do čerstvé šťávy přidejte 2 lžíce rybího oleje s vysokým obsahem omega-3. Tuk zvyšuje biologickou dostupnost karotenoidů v ovoci a zelenině, kdy tělo je dokáže lépe využít. Zároveň také snižuje glykemickou nálož. Další možnost je přidání celého vejce.
Druhy ovoce a zeleniny jako přísady do čerstvých šťáv – papriky (červené, žluté, zelené, oranžové), zelí, červená řepa a její nať, petržel, ananas, kapusta, cantaloupe a medový meloun, špenát, vodní meloun, řapíkatý celer, broskev, rajčata, pomeranče, jablka, citrony, jahody, borůvky, ostružiny, maliny, lunetky, rebarbora, hruška zázvor a mrkev.
Favorité (2 až 4 porce):
Zelený obr: 6 řapíků celeru / 1 hruška / zázvor
Zelený obr de luxe: 2 šálky špenátu / 4 řapíky celeru / 2 kusy brokolice / 2 jablka / zázvor
Špenátová sladkost: 2 šálky špenátu / 1 jablko / 2-3 mrkve / zázvor (můžete přidat i červenou řepu s natí)
Smíšené pocity: ½ velké červené papriky / 2 až 3 kusy brokolice / 3 řapíky celeru / 1 jablko / 1 hruška / zázvor
Kořeny zdraví: 3 pastináky / 2 kusy brokolice / 3 řapíky celeru / 2 velké mrkve / 1 hruška / 1 jablko / zázvor
Červená šťáva de luxe: 2 stonky rebarbory / ½ červené papriky / 1 hruška / 1 jablko / 3 mrkve / zázvor
Červené potěšení: 1 velká červená řepa s natí / ½ velké červené papriky / 1 jablko / 2 až 3 mrkve / zázvor