Máslo / Ghee
Máslo
Skutečnost je taková, že máslo – od volně se pasoucích, organicky chovaných krav – je úžasná, zdravá potravina.
Máslo skutečně patří mezi zdravé potraviny. Ano, máslo obsahuje nasycený tuk. Nasycený tuk trochu zvyšuje hladinu cholesterolu, zvyšuje však jak špatný, tak i hodný typ cholesterolu, takže o výsledném vlivu na zdraví se lze jen dohadovat.
Trocha nasycených tuků nám svědčí. Máslo obsahuje saturované (nasycené) tuky, určité množství nasycených tuků je pro nás prospěšné a je nezbytnou součástí jídelníčku.
Máslo je výborným zdrojem vitamínu A, který je zapotřebí pro celou řadu tělesných pochodů, mezi něž patří i optimální funkce imunitního systému a uchování zdravého zraku. Máslo obsahuje i další v tuku rozpuštěné vitamíny – E, K a D. Deficience vitamínu D je dnes mnoha nutričními odborníky považována za „tichou epidemii“ a celá řada odborníků se domnívá, že tohoto vitamínu, který bojuje proti rakovině a posiluje kosti, nepřijímáme ani zdaleka dostatek.
CLA v „dobrém“ másle pomáhá udržet štíhlou linii. Potraviny, jako je máslo, které pocházejí od trávou krmeného skotu, jsou bohaté na tuky s prokázaným pozitivním působením na naše zdraví, například na omega-3, které se u zrním krmených protějšků prakticky nevyskytují. Potraviny od trávou krmených zvířat obsahují i CLA (konjugovanou kyselinu linolovou), což je nadmíru zdravý tuk s prokázanými protirakovinnými účinky. Výzkum rovněž odhalil, že CLA má velmi slibné účinky v boji s ukládáním tuku zejména v oblasti břicha. Máslo, mléko a maso obilovinami krmeného skotu neobsahuje téměř žádnou CLA.
Tuk v másle má celou řadu zdraví prospěšných vlastností, jakožto „dobrý tuk“ spolu s ořechy, vejci, rybami, kokosem, avokádem a některými oleji. Až 30% tuku v másle je mononenasycený tuk (stejný typ jako v olivovém oleji). Tuk v másle inhibuje (zastavuje) růst patogenů a že máslo je zdrojem několika antimikrobiálních tuků, včetně kyseliny laurové, která zneškodňuje mnoho patogenních virů.
Máslo obsahuje glykolipidy, které mají antiinfekční účinky, a také již zmíněnou CLA (konjugovanou kyselinu linolovou), jež má „protirakovinné“ účinky.
Máslo je v každém případě tuk se zdraví umocňujícími účinky.
Ghee
Ghee je přepuštěné máslo, kdy z něj byly odstraněny mléčné částice. Ghee se používá v lékařství pro své léčebné a zdraví posilující účinky již po tisíce let. Ghee si velmi považují v jogínské nutriční terapii, kde je ceněno jako výživa i jako konzervační látka pro potraviny i léčiva.
Spokojené krávy, zdravé ghee. V Indii jsou krávy uctívány jakožto posvátná zvířata, všechny jsou krmeny trávou. Ajurvédská medicína věří, že ghee napomáhá zdravému proudění tekutin v těle. Považuje se i za významný posilující prostředek i za významný posilující prostředek pro mysl a nervovou soustavu. Jelikož z něj byly odstraněny všechny pevné mléčné součásti, můžeme jej použít při vaření při vysokých teplotách. Ghee je jeden z nejlepších olejů na vaření, zlepšuje vstřebávání a zvyšuje nutriční hodnotu potravin. Ghee také nežlukne. Stejně jako máslo i ghee obsahuje kyselinu máselnou, mastnou kyselinu s antivirovými a protirakovinnými účinky, která v těle zvyšuje hladinu protivirové chemické látky zvané interferon.
Snadný způsob jak připravit ghee: Nesolené máslo nechte na mírném plameni mírně vařit 10 až 20 minut, dokud se na povrchu neutvoří téměř průsvitná krusta. Tuto krustu odstraňte a zbývající zlatavou tekutinu přeceďte do kelímku. Dbejte na to, abyste vyhodili bílé usazeniny ze dna. Není nutné uchovávat je v chladničce a podle některých tradicí má dokonce významnější léčebné účinky, když se ponechá při pokojové teplotě.