Jogurt (kefír, lassi)
Podle mnoha odborníků na zdraví a výživu naše zdraví začíná ve střevě, kde nakonec dochází k trávení a absorpci nutričních látek a kde sídlí velká část imunitního systému našeho těla. „Zlých“ bakterií se nikdy ve střevě zcela nezbavíme, lze je však vyvážit „hodnými“ bakteriemi a vytvořit zdravé prostředí, které přispívá k dobrému trávení, zvyšuje imunitu, zabraňuje přemnožení kvasinek (kvasinky Candida albicans patří mezi „zlé“ bakterie) a posiluje imunitní systém.
Probiotika v jogurtu přispívají ke zdraví střev. Jogurt, tedy poctivý jogurt, je úžasným zdrojem těchto „hodných“ bakterií. Nazývají se probiotika, což doslova znamená „pro život“. Probiotika mají zásadní význam pro udržení celkového zdraví, bohužel jich nepřijímáme dostatečné množství ve stravě, tudíž mnozí odborníci považují probiotika za jeden z nejdůležitějších doplňků stravy, jež lze denně užívat.
Jogurt je v podstatě fermentované (kysané) mléko. K výrobě jogurtu lze použít jakékoliv mléko (ovčí, kozí či kravské), je to však kvašení mléčného cukru (laktózy) na kyselinu mléčnou, jež jogurtu dodává jeho konzistenci a nakyslou chuť. Tradičním způsobem fermentované (kvašené) potraviny – jako je jogurt, kysané zelí a miso – patří mezi nejzdravější potraviny na světě. Jsou bohaté na enzymy a další živé mikroorganismy, které nám dopřávají širokou škálu zdravotních přínosů.
Jogurt posiluje imunitu. U různých zástupců laktobacilů byla zjištěna schopnost posilovat a podporovat imunitu. Každodenní konzumace jogurtu má stimulační účinek na buněčnou imunitu zdravých mladých žen. Další studie ukázala, že jogurt s obsahem laktobacilů a bifidobakterií dokáže potlačit H. pylori. Tím, že udržujeme dobrou střevní mikroflóru, předcházíme celé řadě onemocnění, zejména chronickým degenerativním onemocněním.
Probiotika (živé kultury) pomáhají tlumit zánět, který je centrálním faktorem mnoha degenerativních onemocnění, včetně srdečních chorob. Probiotika jako třeba bulgaricus z bulharského jogurtu, pomáhají zvýšit množství NK buněk („přirozených zabijáků“), které jsou mocnou zbraní imunitního systému. Zvyšují množství protilátek při infekci. Zlepšují trávení. Mají protirakovinné účinky. Mohou také zvýšit „hodný“ cholesterol a zároveň snižují ten „špatný“.
Není jogurt jako jogurt. Abychom z jogurtu získali přínos pro své zdraví, musí skutečně obsahovat živé kultury. Značka LAC (označení pro jogurt s významným množstvím živých kultur) potvrzuje, že daný jogurt obsahuje živé kultury v množství alespoň 100miliónů na gram jogurtu v době výroby a po pasterizaci.
Abyste zjistili, zda jogurt živé bakterie obsahuje, zaměřte se v seznamu ingrediencí na „aktivní jogurtové kultury“, „živé jogurtové kultury“ či „aktivní kultury“. Pamatujte na to, abyste se nenechali ošálit slovy „vyrobeno s živými kulturami“. Každý jogurt se pomocí živých kultur vyrábí, žádné živé kultury však nepřežijí úpravu za vysokých teplot.
Čím méně má jogurt ingrediencí, tím více nám prospívá. Z nutričního hlediska je nejlepší jogurt bílý, který má jen dvě složky: živé kultury a mléko (plnotučné, polotučné či odtučněné). Čím delší je seznam přísad, tím více má jogurt kalorií a tím nižší je jeho nutriční přínos. Čím vyšší je obsah bílkovin a čím nižší je obsah cukru, tím více obsahuje kelímek skutečného jogurtu.
I lidé s nesnášenlivostí laktózy si mohou jogurt vychutnat. Kromě živých kultur je jogurt i dobrým zdrojem bílkovin a skvělým zdrojem vápníku a draslíku. V závislosti na značce a druhu obsahuje i trochu vitamínu B a důležitého protirakovinného minerálu selenu. Živé kultury v jogurtu štěpí laktózu, takže spousta lidí, kteří trpí nesnášenlivostí laktózy, zjišťuje, že si mohou jogurt vychutnat bez jakýchkoliv potíží.
Jogurt s trochou tuku více zasytí a mnohem lépe uspokojí než odtučněný jogurt a obvykle navíc obsahuje i mnohem méně cukru.
Oblíbené typy jogurtů:
· Bulharský jogurt – specifická chuť, obsahuje důležité probiotikum Lactobacillus bulgaricus
· Řecký jogurt – vyrábí se z mléka, které se smíchá se smetanou, aby byl výsledný obsah tuku přesně 10 procent, k dostání je i standardní 5 procentní, tradiční tzatziki se připravuje z jogurtu, salátové okurky a česneku
· Lassi – jogurtový nápoj, který pochází z Indie, slané lassi je ochuceno kořením (kuminem a chilli) a sladké lassi vzniká smícháním s ovocnými šťávami
· Kefír – tradiční kysaný mléčný nápoj, který se někdy označuje i jako „jogurtový nápoj“
· Jogurty z kozího a ovčího mléka – mají vlastnosti mléka, z nějž byly vyrobeny, v každém případě stojí za vyzkoušení