Hovězí z trávou krmeného skotu
Ať už je vaše jídlo živočišného nebo rostlinného původu, ryba či ovoce, odkud pochází, jak bylo chováno (či vypěstováno), čím se živilo (čím bylo krmeno), v jaké půdě vyrostlo (na jaké půdě se páslo), jak bylo zpracováno, upraveno a uvařeno (či neuvařeno) – to vše má zcela zásadní vliv na nutriční obsah a je to naprosto určující pro vliv, jež má na vaše zdraví.
Přirozenou stravou skotu je tráva. Přesto je většina hovězího masa, jež se k nám dostává běžnými cestami, ze skotu, který se živil výhradně obilovinami. Podle výzkumu má maso zvířat krmených obilovinami jen čtvrtinový obsah vitamínu E, obsahuje osminu beta-karotenu a jen třetinu omega-3 mastných kyselin. Obiloviny obsahují podstatně méně živin než čerstvá pastva!
Skot, který se živí převážně trávou, si tak zvyšuje obsah omega-3 kyselin o 60 procent. Velmi rozsáhlý výzkum naznačuje, že omega-3 mastné kyseliny tlumí zánět a napomáhají prevenci určitých chronických onemocnění, jako jsou choroby srdce. Poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin má pro naše zdraví obrovský význam. Vysoký poměr omega-6 vůči omega-3 přispívá k rozvoji chorob, zatímco optimální rovnováha pomáhá udržet a dokonce posílit zdraví. Za optimální se považuje poměr 1:1 a 4:1 (omega-6 : omega-3). V současné stravě se poměr pohybuje okolo 11:1 a 30:1, ve prospěch prozánětlivých omega-6.
Krávy krmené trávou produkují i další velmi důležitý tuk, zvaný CLA (konjugovaná kyselina linolová), která má protirakovinné účinky a má schopnost předcházet ukládání tuků, zejména v břišní oblasti. CLA se vyskytuje převážně v mléce a mase přežvýkavců (skotu). Přežvýkavci, živící se trávou, produkují dvoj- až trojnásobné množství CLA ve srovnání s přežvýkavci, kteří jsou v uzavřených prostorách krmeni obilovinami.
Skot krmený trávou bývá chován podle „organických principů“. Farmáři se vyhýbají použití mnoha chemikálií, hormonů a antibiotik, které bychom ve své stravě neměli konzumovat. Všechno hovězí je skvělým zdrojem bílkovin, dobrým zdrojem vitamínů B – zejména vitamínu B12 – a dobrým zdrojem hem železa, nejlépe vstřebatelné formy železa, již lze ze stravy získat.
Asi polovina tuku v hovězím je tvořena mononenasycenými tuky. Hovězí má rovněž vysoký obsah zinku - 90g porce téměř jakéhokoliv dílu hovězího dodá více než polovinu DDD této důležité látky.
Pemikan – prapůvodní energetická tyčinka. Jedná se o nesmírně výživnou potravinu, která je velmi skladná a vydrží mnoho měsíců (shop for Healthy Foods – US Wellness mens).